ongehoord, series about music -

ongehoord, series about music

Documentary, series

                                                                                                                    
Regisseur: Marjoleine Boonstra                

ONGEHOORD, (6 X 40 ' )  
 In de zesdelige late night talkshow Ongehoord praat Chris Keulemans met zijn gasten over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. Keulemans verkent de inspiratiebronnen van zijn gasten, hun werkwijzen en hun muzikale dromen. Hoe perfect willen ze zijn en wat zetten ze daarvoor in?Chris Keulemans, oud-directeur van politiek-cultureel centrum De Balie, is een gedreven culturele duizendpoot. Schrijver, journalist, initiator van debatten, evenementen en eigentijdse culturele centra, presentator en van kinds af aan verslaafd aan muziek. Popmuziek is zijn favoriete genre, maar ook andere klanken weten gevoelige snaren bij hem te raken. Keulemans ontvangt zijn gasten in De Tolhuistuin, het cultuurpaleis in wording in Amsterdam Noord.De eerste gast is Roos Rebergen (Roosbeef). Nederlands meest eigenzinnige zangeres weet met haar unieke stem en originele liedjes jong en oud te verleiden. De andere vijf gasten zijn componist, altviolist en theatermaker Merlijn Twaalfhoven, singer-songwriter Spinvis, schrijfster Margriet de Moor, de filosofische rapper Blaxtar en cineast Frank Scheffer.

Roos Rebergen
Knalrood haar, opvallend gebekt, behept met een eigen kijk op de loop der dingen, Roos Rebergen houdt van chaos en gekte en maakt er muziek van. Op haar vierde wist ze al dat ze zangeres zou worden, 'daar is nooit over vergaderd'. Haar liedjes ontroeren en maken blij, ze gaan over een meisje dat opgroeit en een hoop meemaakt. "Die liedjes, dat ben ik. Wat je zingt ben je zelf, zeg maar." Haar debuut album met de prachtige uit het leven gegrepen titel Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten was meteen een groot succes. Op dit moment werkt ze aan haar tweede album.


Merlijn Twaalfhoven

Kunst mag voor componist, altviolist en theatermaker Merlijn Twaalfhoven niet afgebakend zijn van de rest van de wereld en moet bij voorkeur een plek zoeken buiten de muren van musea en concertzalen. Waar zijn vaak grootschalige projecten zich ook afspelen, op een onderzeeboot, in de Amsterdamse haven, in Palestijnse huiskamers in Jeruzalem, op Cypriotische daken, Twaalfhoven wil communiceren met zijn publiek, mensen raken. Zijn muziek is letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend, hij werkt met professionals en amateurs. Hij hoopt rimpels in het bestaan te veroorzaken, bekommert zich om de poëzie van het alledaagse. Perfectie is voor hem dodelijk, fouten leveren de mooiste ideeën op, problemen leiden tot de mooiste resultaten.


Spinvis, Erik de Jong

Jarenlang knutselde Erik de Jong alias Spinvis thuis aan samples en opzienbarende teksten. Sinds zijn debuut in 2002 heeft Spinvis in een razend tempo een plek veroverd in de Nederlandse popmuziek. Zijn verklaring voor het succes: "Als je buurman een eenogige dwerg is, zul je daar ook aan moeten wennen, maar op een dag is het gewoon Harry." Tekst en muziek zijn in de producties van Spinvis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn gedachtespinsels vormen zonder ordening de teksten op zijn album. 'Het zijn wezenlijke thema’s, waar het eigenlijk nooit over gaat.'


Blaxtar


Afkomstig uit een muzikale familie doet Blaxtar al meer dan 10 jaar mee in de Nederlandse hiphopscene. Hij heeft inmiddels 3 CD’s op zijn naam: Osmoses, Chronosbaäl en Ozmo6:2. Geïnspireerd door kunst en wetenschap brengt hij taal en muziek op zo'n manier samen, dat je zijn raps vele malen kunt beluisteren en iedere keer weer iets nieuws ontdekt. De klassieke oudheid, de symboliek van getallen, het bezweren van de tijd, het zijn dit soort filosofische thema’s, die Blaxtars universum bevolken.


Margriet de Moor

Muziek prikkelt de ziel, muziek moet klinken en in het literaire oeuvre van Margriet de Moor klinkt het vrijwel vanaf iedere pagina. Haar stijl, haar compositie, haar personages, haar verhalen, onlosmakelijk zijn ze verweven met muziek. Opgeleid als zangeres en pianiste koos ze voor de literatuur. Al schrijvend denkt ze aan muziek en in boeken als De Virtuoos, Kreutzersonate en haar essaybundel Als een hond zijn blinde baas, is muziek of de verbeelding ervan expliciet. In haar nieuwste boek De schilder en het meisje, is het muzikale implicieter, maar zeker zo aanwezig, als ze in essentie beschrijft hoe schoonheid de tijd kan overwinnen. Net als muziek.


Frank Scheffer

Het filmische oeuvre van Frank Scheffer is een persoonlijke zoektocht naar de belangrijkste ontwikkelingen in de muziek van de twintigste eeuw. Muziek en beeld zijn bij hem gelijkwaardig, hij componeert met filmische middelen, zoekt analogieën tussen film en muziek en creëert daarmee een uniek muzikaal avontuur. Of het nu gaat om Mahler, Varèse, Strawinsky, John Cage, Frank Zappa, westerse of oosterse muziektradities. Het rituele karakter van oosterse filosofieën en de praktische levenslessen van het Boeddhisme boeien hem mateloos. Het streven naar perfectie, dat erin tot uiting komt, terwijl juist de weg erheen, de imperfectie het wezen van de kunst bepaalt. 


ongehoord-frankscheffer from crossmediachannel on Vimeo.


Crew
regie: Marjoleine Boonstra
research en productie: Lies Janssen
Camera: Gregor Meerman, Marjoleine Boonstra
Montage: Noel Renz, Patrick Jansen
Eindredactie: Bert Janssens en Babeth van Loo
Productie: HUMAN i.s.m. BOS, Boedistische Omroep