Karel van het Reve, vier kleinzonen vertellen. -

Karel van het Reve, vier kleinzonen vertellen.

Documentary, art and literature

KAREL VAN HET REVE vier kleinzonen vertellen

Een film van Marjoleine Boonstra

Ooit schreef Karel van het Reve:

Iedere biograaf moet ongehinderd zijn gang kunnen gaan met zo min mogelijk voorschriften””  Vervolgens gaf hij wel enige vrijblijvende raadgevingen:” leg niet te veel oorzakelijk verband, “verklaar” niet te veel. Geef ons liever het leven van de beschrevene in al zijn onbegrijpelijkheid”.

 Geheel in zijn geest verkent Marjoleine Boonstra samen met zijn vier kleinzonen het leven en werk van deze inspirerende schrijver.

De kleinzonen vertellen over hun opa: Karel van het Reve. Maarten en Jonathan van het Reve en Michiel en Jeroen Driessen schetsen met liefde een beeld van een grappige opa, die grapjes maakte over poep en de kinderen op zijn kromme vinger liet slaan om hem recht te krijgen. Met respect en trots en zorgvuldig formulerend spreken ze over zijn professionele bestaan, als scherpe observator van het wereldnieuws die met een knuppel stomme ideeën de wereld uitsloeg, die gangbare meningen aanviel. Voor allevier geldt de grootvader als voorbeeld en toetssteen. De interviewfragmenten worden afgewisseld met beelden van de landschappen waar Van het Reve van hield, begeleid door voorgelezen fragmenten uit zijn werk. En foto's uit het familiealbum, ook met broer Gerard, waarvan ook de kleinzonen niet begrijpen waarom hij zich zo fel tegen opa Karel keerde. 'Opa was mild en heeft zijn broer vergeven.' Het gemis van een lieve grootvader wordt voelbaar.

Crew:   Research/uitvoerend producent: Lies Janssen Camera: Stef Tijdink, Marjoleine Boonstra Geluid: Jac Vleeshouwers, Erik Langhout Sounddesign: Mark Glynne Editor: Menno Boerema Producent: Humanistische Omroep

Uitgezonden in de serie profiel: HUMAN/KRO