Fresco's Paradise, series

Documentary, series

FRESCO'S PARADISE

In the six-episode series "Fresco's Paradise", professor Louise Fresco travels all over the world. Her motto is :"food is knowledge and awareness".

We see her in Svalbard, Mesopotamia, between the Tigris and the Euphrates, Kazakhstan, Italy, Japan and Mexico but also in her home country, the Netherlands. She is search of her paradise: a world in which there is enough to eat for everyone, and healthy food at that. A paradise in which farmers and consumers, town and country, are once more united. Fresco shows how science and the power of concerned consumers can be important weapons in the struggle for sustainably feeding the world's population.

Director: Marjoleine Boonstra. Research/ production: Lies Janssen. Camera: Pieter Huisman, Marjoleine  Boonstra, Joost van Herwijnen. Sound: Kees de Groot, Pepijn Aben. Editor: Noel van Renz. Sound design: Mark Lizier. Music: Harry de Wit. Commision Editor; Bert Janssens. Producer: HUMAN, dutch broadcaster

Part one: THE SOURCE


Part two: THE APPLE'S JOURNEY


Part 3: HAMSTINGS


Part 4: THE SECRETS OF THE SEA


Part 5: THE GOD OF GRAINS


Part six:THE GREEDY CITY


Fresco’s Paradijs

In de zesdelige serie Fresco’s Paradijs trekt Louise Fresco, onder regie van Marjoleine Boonstra, de wereld over onder het motto "eten is weten, eten is geweten". In haar visie is het historisch besef van de herkomst van ons voedsel en de verbondenheid met de cultuur van essentieel belang in haar zoektocht naar oplossingen voor de grote vraag naar voedsel in de wereld.  

Zij neemt de kijker mee van de oorsprong van onze landbouw in het Tweestromenland Mesopotamië tot de gulzige stad Mexico City. Regisseur Marjoleine Boonstra reist met haar van de onherbergzame ijsvlaktes van Spitsbergen, langs de zijderoute om vervolgens in Europa uit te komen.  Louise Fresco is landbouw- en voedseldeskundige en universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is wars van een simplistische terugkeer naar hoe het vroeger was. Kleinschalige initiatieven kunnen rekenen op haar sympathie, maar hun bijdrage aan het oplossen van de wereldvoedselproblematiek is bijna overal verwaarloosbaar. En dat is uiteindelijk voor haar het ware paradijs, een toekomst waarin iedereen genoeg en gezond te eten heeft en de boer en consument, stad en platteland weer verbonden zijn. 

Louise Fresco

Het is de kracht en de charme van Louise Fresco dat ze een enorme kennis paart aan een drang tot verhalen vertellen en moeiteloos vanuit het kleinste detail de grootste ontwikkelingen kan verklaren.  In Fresco’s Paradijs geeft zij inzicht in wetenschappelijke ontwikkelingen en praktische initiatieven die een uitweg bieden voor de dilemma’s van verantwoordelijkheid op het gebied van milieu, voedsel, energie en economie. Ze laat zien wat we kunnen leren van de fouten uit het verleden en benadrukt de kracht van de wetenschap en de macht van de consument voor de toekomst.