Black Salt -შავი მარილი-Zwart Zout

in progress

Black Salt:
Director: Marjoleine Boonstra
Scenarist: Bastiaan Tichler
Producent:  Volya Films, Denis Vaslin, Fleur Knopperts
Logline: For the first time in over a decade ago, the passionate and impulsive Nia(29) returns to her native village high in the mountains of Georgia. There she has a warm reunion with her older sister Tamar, who owns a children’s sanatorium inside a black salt mine. But without warning the sister suddenly leaves, forcing  Nia to run the sanatorium, but also to take care of the mysterious, blind boy Ilia, who spends his days underground. The mine turns out to harbour secrets that gradually but profoundly change the characters' outlook on life. 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

NL
ZWART ZOUT
REGIE: MARJOLEINE BOONSTRA
SCENARIO: BASTIAAN TICHLER
PRODUCENT: VOLYA FILMS

Logline
Na een mentale inzinking keert Nia terug naar het afgelegen Kaukasische bergdorp waaruit ze meer dan tien jaar geleden vluchtte. Na een emotioneel weerzien met haar oudere zus Tamar, die een sanatorium runt in een zwarte zoutmijn, wordt Nia gedwongen herenigd met de blinde helderziende jongen die er woont. Hoe langer Nia in het dorp blijft, hoe meer haar pijnlijke verleden haar achtervolgt.

Synopsis
Na een emotionele inzinking keert NIA (eind twintig, vurig, impulsief) terug naar de zoutmijn buiten het afgelegen dorp waar ze is opgegroeid, hoog in het met sneeuw bedekte Kaukasus-gebergte, om tot zichzelf te komen. Ze is er al meer dan tien jaar niet meer geweest, nadat ze als tiener abrupt was vertrokken, en is ervan overtuigd dat haar gevoelens betreffende de plek door de tijd minder rauw zijn geworden.

Haar oudere zus TAMAR (midden dertig, ijverig, hooghartig), die in hun ouderlijk huis net buiten de zoutmijn woont, verwachtte haar al. Haar geadopteerde zoon ILIA (12) is een Kadagi, een helderziende die zout en water gebruikt om de toekomst te voorspellen, en voorzag de komst van Nia al. Dit wakkerde een diepgewortelde angst in Tamar weer aan, die al jaren bang was dat Nia een oude voorspelling zou vervullen en op een dag zou terugkeren om haar zoon op te eisen. De hereniging van de voorheen onafscheidelijke zussen is warm, maar het is duidelijk dat er veel onderdrukte en onuitgesproken emoties zijn.

De mijn, die al generaties lang in hun familie is, heeft twee ingangen: de ene leidt naar de plaats waar kostbaar, geneeskrachtig zwart zout wordt gewonnen; de andere naar een sanatorium voor kinderen met ademhalingsproblemen. In de mijn is Ilia koning. Hij voelt zich hier volledig op zijn gemak. Tamar brengt haar nachten door in het sanatorium waar ze, geholpen door Ilia, de kinderen verzorgt en vult haar dagen met administratief werk sinds het overlijden van haar vader een jaar geleden. Het is een vermoeiende, eindeloze baan. Nia biedt aan om te helpen, maar wordt aanvankelijk door Tamar afgewezen. Hier terug zijn raakt Nia veel meer dan ze had verwacht. Zij en Tamar lijken op eieren te lopen bij elkaar. Schijnbaar onschuldige discussies leiden tot felle ruzies over hun verschillende kijk op het verleden en hun visie op ouderschap.

Tamars verwoede pogingen om Nia af te weren hebben een averechts effect. Terwijl Nia zich bij aankomst schatplichtig voelt tegenover Tamar voor haar hulp bij Nia's vlucht en een afstandelijkheid ervaart tegenover Ilia, begint ze gaandeweg aan beide te twijfelen. Hoe langer Nia in het dorp blijft en in contact komt met mensen uit haar verleden, hoe meer ze de waarheid ontdekt over de gebeurtenissen rond Ilia's geboorte en haar plotselinge vertrek.

Nia's langdurige aanwezigheid in het dorp doet stof opwaaien als haar verleden haar weer komt achtervolgen. Oude vriendschappen worden opnieuw aangeknoopt, maar komen ook onder druk te staan. Een groep verveelde tieners vormt een steeds grotere bedreiging en maakt intimiderende opmerkingen die zinspelen op Nia's promiscue verleden. Haar onuitgesproken band met haar jeugdliefde, DATO, Ilia's vader, wordt steeds meer gespannen. Ondertussen wordt Tamar steeds banger dat ze haar enige kind zal verliezen aan zijn biologische moeder. 

Gaandeweg wordt Nia's band met Ilia steeds sterker, terwijl haar aanvankelijke afkeer van de mijn geleidelijk plaats maakt voor het tegenovergestelde - Nia voelt zich steeds meer verleid door het idee zich met ‘haar’ zoon terug te trekken in de zwarte zoutmijn, de kluis van de geheimen, waar de tijd stil lijkt te staan.